De scharensliep

De scharensliep

Wat heden ten dage bekend staat als de ‘moderne’ messenslijper, wordt vaak ook nog aan gerefereerd als ‘de scharensliep’.  Hierbij wordt nog gerefereerd aan de tijd dat het ambacht van het slijpen van messen (en uiteraard scharen) nog uitgeoefend werd door veelal zigeuners en andere woonwagenbewoners.

De Scharensliep
Bron: Wikipedia Commons

Tegenwoordig zijn er echter tal van bedrijven die een vaste locatie hebben waar ze slijpen, of zoals wij, door het hele land met mobiele slijpunits in bussen op locatie de messen komen slijpen.

Wikipedia is er heel kort over de scharensliep:

“Een scharensliep is iemand die langs de deuren gaat om scharen en messen te slijpen. Ook het slijpen van schaatsen behoort tot zijn werkzaamheden.
De persoon had een grote duwkar, soms een bakfiets, waarop hij alle benodigde gereedschappen voorhanden had. De slijpstenen en -banden werden aangedreven met een pedaal, later ook wel met een diesel- of benzinemotortje.
Vandaag de dag is het beroep van scharensliep bijna geheel verdwenen. Door de komst van het onderhoudsarm gereedschap en het gemak waarmee men nieuwe materialen kan aanschaffen om de oude te vervangen, is de scharensliep overbodig geworden.”

Nu zijn we het niet helemaal eens met dat deze beroepsgroep helemaal overbodig is geworden.

Natuurlijk is het door massaproductie van gereedschap van betere kwaliteit materiaal dan vroeger relatief goedkoop om messen en dergelijke te vervangen. Maar het is heel vaak nog steeds goedkoper om je botte mes door een slijper weer scherp te laten slijpen.
Zeker als het mes behalve de aankoopwaarde ook nog een emotionele waarde vertegenwoordigt, zoals het bestek dat al meerdere generaties in de familie is, of een speciaal mes, meegenomen uit een ver land, wat eigenlijk in potentie een te goed mes is om niet meer te gebruiken.

Vaak zijn de messen voor minder dan een tientje weer zo scherp, zo niet scherper dan toen ze uit de fabriek kwamen. Tafelmessen, afhankelijk van het model, zijn zelfs tussen de één en twee euro per mes, zowel met als zonder nieuwe kartel. Voor dat geld kunt u uw mes niet vervangen.

Uiteraard verdwijnt er per slijpbeurt ook een stukje van het metaal van het mes, dus we kunnen uw messen helaas niet oneindig blijven slijpen, maar tegen de tijd dat ze dan echt aan vervanging toe zijn, heeft u genoeg geld bespaard, dat u weer een prima kwaliteit mes ervoor terug kunt kopen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Adres

Horeca Slijperij Bloom B.V.
De Plaats 22
3342 GL Hendrik-Ido-Ambacht

Openingstijden

Ma t/m do:
Vrijdag:
Weekend:

9:00 – 17:00
9:00 – 16:00
Gesloten

Ma t/m do:
Vrijdag:
Weekend:

9:00 – 17:00
9:00 – 16:00
Gesloten

Ma t/m do:
Vrijdag:
Weekend:

9 – 17 u
9 – 16 u
Gesloten